Technigo Figma Config Party

En kväll när jag helst av allt bara ville slappa framför TV:n och jag därför startade Netflix, märkte jag att jag istället bara blev mer och mer stressad. Jag visste inte exakt vad jag ville titta på så jag scrollade men var tvungen att scrolla väldigt snabbt för att inte någon slumpmässig trailer skulle börja spela. Till slut stängde jag av TV:n istället.

Av en slump hittade jag, en annan dag, en inställning på Netflix för att stänga av autoplay av trailers. Jag tror att det här var precis den tillgänglighetsfunktion som jag behövde. Efter en hel arbetsdag orkar inte min hjärna göra ett val om det ska spelas upp video samtidigt. Den behöver lugn och ro och då kan jag lättare fatta ett beslut om vad jag vill titta på.

Så började mitt tal om inkluderande design och att leda en förflyttning som jag höll på Technigos Figma/Config-party i Stockholm. Festen hölls nere i KTH’s reaktorhall och det var ett härligt och stort gäng designers där. Mitt tal fortsatte om tillgänglighet och designledarskap.

En ny lag om tillgänglighet

Det finns en ny lag om tillgänglighet och i Sverige innebär det att många konsumentprodukter och tjänster måste vara tillgängliga senast 2025. Det här är en stor seger för mänskliga rättigheter. Många företag behöver snabba på för att hinna med tillgänglighetsarbetet tills dess.

Men en bransch som redan tänjer på gränserna för hur tillgängliga deras tjänster kan bli är spelbranschen (gaming). Det inspirerar mig verkligen att se hur de arbetar med tillgänglighet och hur eleganta lösningar de kommit på för att göra det möjligt för ännu fler människor att mötas genom spelandet.

Designprocessens styrka

Det finns mycket ojämlikhet inom teknik. Inte bara inom AI utan inom teknik som bransch. Men vår designprocess kan hjälpa organisationer att bli mer inkluderande. Eftersom vår designprocess har styrkan att inkludera fler perspektiv innan beslut fattas. Det här behöver vi dra mer nytta av och se till att designers är med tidigt när ny teknik utvecklas.

Vi behöver att våra organisationer arbetar mer med inkluderande design och vi kan underlätta denna förändring. Men vi behöver tålamod.

En förflyttning kräver många små steg

Gör inte misstaget att tro att detta kan ändras över en natt. Se hellre förändringen du vill åstadkomma som en trappa där vi tar steg för steg för att komma framåt.

För att lyckas få din organisation att värdesätta och jobba med inkluderande design har jag tre tips som jag vill dela med mig av till dig.

Övertyga inte alla

Försök inte övertyga alla. Börja med de som redan är nästa övertygade. Få över dem till din sida. Ge dem argumenten. När du har några anhängare kommer fler att följa efter. Till sist är detta sättet att göra saker på och då måste alla vara med.


Ta hand om din hjärna

Jag ser många designers som har möten hela dagarna och sedan gör Figma-arbetet på kvällen eller samtidigt som mötena. Det är inte bra. Det sätter för stor press på våra hjärnor. Vi behöver balans mellan möten och fokustid. Ta därför hand om din hjärna genom att se till att du får tillräckligt med fokustid i din kalender.


Fira framgångar

Sätt ord på hur långt du har kommit. Fira varje framgång. Det är svårt att göra förändringar, därför är det bra att fira på vägen!