En checklista för att planera sitt UX-arbete

När jag får en ny designuppgift är det lockande att dyka rakt in för att lösa den. Men precis som att vi kan få stor nytta av att ta reda på mer om problemet innan vi tar fram en lösning, så kan vi dra stor nytta av att ägna lite tid åt att först planera uppdraget.

Låt inte användningstester bli en flaskhals

Användarstudier blir ofta en flaskhals. Därför tycker jag det är bra att planera in dessa aktiviteter tidigt. Då kan rekrytering av deltagare börja i tid. På så vis slipper du “vänta” på rekryteringen när det är dags och då är risken att användningstester upplevs som en flaskhals mindre.

Ett annat sätt är att planera in användningstester löpande och regelbundet. Alltså att inte planera in det per sak du vill testa utan istället genomföra tester regelbundet på det som du jobbar på just nu.

Milstolpar hjälper dig att hålla rätt kurs

Att sätta upp milstolpar längst vägen är ett sätt att bryta ner projektet. Det hjälper en att komma framåt i stora projekt. Till exempel kan du dela upp per område eller för olika steg i designprocessen.

Att vara tydlig men samtidigt flexibel

En utmaning är att kombinera struktur och planering med det kreativa där vi behöver vara flexibla och öppna. Precis som i det agila brukar jag tänka att planen ska vara mer detaljerad för det som ligger närmast och mer utzoomad för det som kommer senare.

Ett annat tips som är bra är att planera in ”luft”. Dvs planera för ca 20 % oförutsedda saker. Gör inte planen för detaljerad heller. Planen behöver inte visa timnivå, utan veckonivå är ofta lagom tycker jag.

Checklista för UX-planering

  1. Omfattning: När ska detta vara klart? Hur mycket tid får det ta?
  2. Mål: Vilken effekt vill vi uppnå? Vilka mål har vi?
  3. Vem är beställare? Hur involverad vill beställaren vara?
  4. Vilka ska jag samarbeta med?
  5. Vilka tidigare lärdomar ska vi dra nytta av nu?
  6. Vilka milstolpar ska vi nå under tiden?
  7. Hur ska målgruppen involveras? När?
  8. Vilka andra metoder är passande för att lösa uppgiften?
  9. Hur ska vi följa upp? När har vi lyckats?
  10. Hur ska vi avsluta och fira uppdraget?

Lycka till med din planering!